Ce inmagazinam in mintea noastra? Care sunt aspectele pe care noi le constientizam? Dar acele aspecte pe care le pastram in inconstientul nostru?
Pentru a raspunde la aceste intrebari, va voi prezenta din perspectiva proprie si din perspectiva marelui psihanalist de succes, Sigmund Freud, diferentele din partile constiente si inconstiente ale mintii noastre.
La inceputul definirii Teoriei Personalitatii, fondatorul scolii psihanalitice, Sigmund Freud, a facut distinctie intre constient, inconstient si preconstient( zona de mijloc intre cele doua).
Constientul cuprinde toate acele lucruri de care noi suntem constienti, pe care le realizam in legatura cu propria persoana, cu ceilalti, legat de comportamentele noastre, etc.
Preconstientul este legatura din partea constienta si cea inconstienta, si este compus din acele lucruri care se afla in inconstientul nostru, dar care ar putea fi usor constientizate, ,, aduse la lumina".
Inconstientul cuprinde, in schimb, acele ganduri, sentimente reprimate, care nu mai fac parte din sfera constientului, iar pentru a fi ,,aduse la suprafata" necesita foarte mare efort
Aceste ganduri, sentimente au fost duse in partea inconstienta in general prin mecanismul de aparare a Eului, numit reprimare.

Ce este reprimarea?
Este un proces prin care anumite ganduri, evenimente, traume sunt plasate in inconstient din cauza faptului ca ne provoaca o stare de rau, de anxietate, iar pentru a ne usura viata incercam sa le ignoram, sa nu le dam mare atentie, insa reprimarea nu conduce la o schimbare calitativa a vietii noastre.
Aceasta umbra formata din evenimentele si gandurile reprimate (vom vorbi intr-un articol viitor si despre evenimentele din trecut cum ar fi traumele si despre conceptul de ,,copil-umbra" si ,,copil-lumina" si influenta lor in viata adulta) ne acapareaza zilnic si provoaca dificultati in relatiile pe care le avem atat cu celelalte persoane, cat si cu noi insine.
Aspectele reprimate de multe ori raman ascunse noua, insa efectele pe care le produce reprimare se poate observa prin simptomele fizice pe care le prezentam, ne apar anumite lucruri de care doream sa ne indepartam atunci cand visam noaptea, in timpul a ceea ce numea Freud- Asociere Libera- ( o metoda de tratament in care pacientul era sprijinit sa dezvaluie felul in care gandeste, despre foarte multe aspecte, o discutie libera, prin care psihanalistul observa din discursul acestora unde pot exista probleme, ce incearca sa evite, unde opune rezistenta, s.a.m.d.), prin umor sau ticurile de vorbire, omiterea anumitor cuvinte, aparentele greseli in exprimare...
Inconstientul, din pacate, este la baza ,,iceberg-ului". Ceea ce vedem( partea constienta) reprezinta varful, insa nu putem anticipa cat de mare este partea inconstienta(greu accesibila noua) la adancime, doar anticipand.

In inconstient pastram traumele, durerile, dorintele reprimate, iar ele ne afecteaza viata in cea mai mare parte din timp, se spune ca aceste aspecte inconstiente reprezinta 90% din mintea noastra, iar 10% partea constienta.
Gandirea si atitudinea noastra interioara ne influenteaza alegerile, iar viata noastra este facuta din alegeri atat constiente, cat si mai putin constiente. In spatele lor puterea este data de impactul pe care il au mai ales acele aspecte necunoscute in mod obisnuit mintii noastre, acele aspecte pe care doream sa le uitam, sa le stergem din minte, care ne-au provocat suferinta, anxietate, stari depresive, etc.

Multe lucruri de care noi suntem mandri ca le-am facut din propria noastra vointa si pe care le declaram un succes personal, pot fi de fapt rezultate ale lucrurilor de care nu suntem constienti, insa noi gasim cumva motive sa declaram tuturor ca din dorinta si ambitia personala le-am realizat, insa adevarul e ca uneori facem acele lucruri din alte motive, cum ar fi ca noi cautam aprecierea, validarea celorlalti sau a unui parinte, prin care el sa ne spuna,, Sunt mandru de tine. M-am indoit cand te-am criticat", si asa mai departe, deoarece aceasta motivatie a noastra de a realiza anumite obiective are ca scop satisfacerea nevoilor noastre, nu doar exterioare, ci interioare.
Pe data viitoare cu alte articole din psihologie, viata si dezvoltare personala!