Sentimente VS Gânduri.Tu ce alegi?

In aceasta lume exista o mare diversitate de oameni, de personalitati complexe, abordari diferite asupra vietii si sensului acesteia.

Din articolele anterioare, am incercat sa redau din cunostintele pe care le-am asimilat despre teoria tipurilor de personalitate, creata de psihologul C.G.Jung, si redata pe intelesul tuturor in cartea ,,Oameni si vocatii”, scrisa de Isabel& Peter Myers.

Dupa cum stim ca exista 4 abordari mari prin care putem defini tipurile de personalitate si pana acum am discutat de 2 dintre acestea, astazi vom avea in vedere preferinta TF( gandire-sentiment).

Aceasta preferinta presupune doua categorii: oamenii care se bazeaza mai mult pe logica, pe rational, gandire si oamenii care se axeaza pe emotii si sentimente.

Unii dintre noi, dupa cum am precizat, preferam lucrurile concrete, organizate logic. Ne dorim ca restul lumii sa ia decizii bazate pe ceea ce ar trebui sa faca, pe solutii eficiente, nu bazate pe emotii de moment si influentate de parerile si atitudinile celor din jur. Ne dorim claritate, precizie, iubim sa muncim in special cu lucrurile si mai putin cu oamenii.

Despre acesti oameni spunem ca se incadreaza la tipurile logice-,, concise si formale, adeseori par neprietenoase si asociale, fara sa-si dea seama si fara sa doreasca asta”, iar deciziile pe care le iau au in vedere o maniera impersonala, care nu se bazeaza foarte mult pe ceea ce cred ceilalti si pe sentimentele lor.

Tot printre noi regasim si tipurile sentiment(afective), care prefera sa fie inconjurate de oameni, sunt mai interesate de relatiile pe care le pot construi si mai putin de lucruri, apreciaza mai mult emotia, sentimentele, de multe ori iau decizii avand in vedere cele mentionate mai sus si totodata in functie de sentimetele si parerile celor din jur.

Pe oamenii logici ii recunoastem dupa felul lor de a fi. Poate ni se par persoane reci in exprimarea emotiilor, gandurilor fata de ceilalti, ii vedem mai stanjeniti atunci cand discuta cu alti oameni despre emotiile lor sau poate mai dezinteresati. Le admiram capacitatile de organizare, eficienta, claritate in gandire, de expunere logica a faptelor si ideilor.

De multe ori, in aceasta categorie regasim barbatii. Ei par sa gandeasca mult mai simplu anumite situatii, decizii, nu se complica in detalii, pe cand majoritatea femeilor par a fi tipuri afective. De exemplu, atunci cand povestesc femeile se implica foarte mult emotional, trec prin diverse ocolusiri, retraiesc multe aspecte din trecute, reiau anumite idei, fac asocieri complexe si total imprevizibile pentru anumiti barbati care doresc sa auda o poveste care trece printr-o structura fixa, din care sa nu se abata prea mult de la subiect si sa nu dispuna de o mare incarcatura de detalii, considerate de multe ori inutile.

In ambele tabere( femei si barbati) se regasesc atat tipurile logice cat si cele afective.

De cele mai multe ori femeile fac parte din tipurile afective, dupa cum am spus si mai sus, se implica mult emotional, iubesc sa creeze conexiuni cu ceilalti, sunt prietenoase, persoane empatice si poate uneori nu atat de organizate.

Atat tipurile logice, cat si cele afective, au ce invata din tabara opusa si sa-si dezvolte in continuare atuu-rile tipului sau de personalitate, capacitatile sale interioare si exterioare.

Din pacate exista si anumite obstacole in calea dezvoltarii propice a personalitatii cum ar fi mediul din care provenim si/sau traim, parintii, uneori, opusi tipului nostru psihologic care incearca sa ne convinga ca merita sa ne descatusam potentialul prin metodele lor, in domeniile in care tipurile logice/afective predomina, dascalii nostri care nu recunosc cateodata vocatia noastra catre anumite domenii care fac parte din sfera logica( inginerie, stiinte, medicina) sau bazate pe sentiment, relatiile umane( psihologie, arta) si multi alti factori de influenta.

Important e sa ne intelegem pe noi, sa stim cu ce calitati si abilitati am venit pe aceasta lume sau pe care le-am dezvoltat, sa intelegem ca e important sa luam decizii in armonie cu sufletul nostru si dorintele noastre interioare si sa incercam sa devenim mai buni prin invatarea lucrurilor utile de la ceilalti oameni care sunt mai diferiti fata de noi prin anumite trasaturi, abilitati, credinte pozitive.

Te imbratisez, iti doresc sa fii puternic in fata provocarilor si nu uita sa te bucuri de viata!

Publicat de Mădălina-Ionela

Pasionată de psihologie, dezvoltare personală și spiritualitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: