Alegi cu inima sau cu mintea?

În această lume există o mare diversitate de oameni, de personalități complexe, abordări diferite asupra vieții și sensului acesteia.

Din articolele anterioare, am încercat să redau din cunoștințele pe care le-am asimilat despre teoria tipurilor de personalitate, creată de psihologul C.G.Jung, și redată pe înțelesul tuturor în cartea ,,Oameni și vocații", scrisă de Isabel& Peter Myers.

După cum știm că există 4 abordări mari prin care putem defini tipurile de personalitate și, până acum am discutat de două dintre acestea, astăzi vom avea în vedere preferința TF( gândire-sentiment).

Această preferință presupune două categorii: oamenii care se bazează mai mult pe logică, pe rațional, gândire și oamenii care se axează pe emoții și sentimente.

Unii dintre noi, după cum am precizat, preferăm lucrurile concrete, organizate logic. Ne dorim ca restul lumii să ia decizii bazate pe ceea ce ar trebui să facă, pe soluții eficiente, nu bazate pe emoții de moment și influențate de părerile și atitudinile celor din jur. Ne dorim claritate, precizie, iubim să muncim în special cu lucrurile și mai puțin cu oamenii.

Despre acești oameni spunem că se încadrează la tipurile logice- ,,concise și formale, adeseori par neprietenoase și asociale, fără să-și dea seama și fără să dorească asta", iar deciziile pe care le iau au în vedere o manieră impersonală, care nu se bazează foarte mult pe ceea ce cred ceilalți și pe sentimentele lor.

Tot printre noi regăsim și tipurile sentiment(afective), care preferă să fie înconjurate de oameni, sunt mai interesate de relațiile pe care le pot construi și mai puțin de lucruri, apreciază mai mult emoția, sentimentele, de multe ori iau decizii având în vedere cele menționate mai sus și totodată în funcție de sentimentele și părerile celor din jur.

Pe oamenii logici ii recunoaștem după felul lor de a fi. Poate ni se par persoane reci în exprimarea emoțiilor, gândurilor față de ceilalți, îi vedem mai stânjeniți atunci când discută cu alți oameni despre emoțiile lor sau poate mai dezinteresați. Le admirăm capacitățile de organizare, eficiența, claritatea în gândire, de expunere logică a faptelor și ideilor.

De multe ori, în această categorie regăsim bărbații. Ei par să gândească mult mai simplu anumite situații, decizii, nu se complică în detalii, pe când majoritatea femeilor par a fi tipuri afective. De exemplu, atunci când povestesc femeile se implică foarte mult emoțional, trec prin diverse ocolișuri, retrăiesc multe aspecte din trecut, reiau anumite idei, fac asocieri complexe și total imprevizibile pentru anumiți bărbați care doresc să audă o poveste care trece printr-o structură fixă, prin care să nu se abată prea mult de la subiect și să nu dispună de o mare încărcătură de detalii, considerate de multe ori inutile.

În ambele tabere( femei și bărbați) se regăsesc atât tipurile logice cât și cele afective.

De cele mai multe ori femeile fac parte din tipurile afective, după cum am spus și mai sus, se implică mult emoțional, iubesc să creeze conexiuni cu ceilalți, sunt prietenoase, persoane empatice și poate uneori nu atât de organizate.

Atât tipurile logice, cât și cele afective, au ce învăța din tabără opusă, să-și dezvolte în continuare atuurile tipului său de personalitate, capacitățile sale interioare și exterioare.

Din păcate există și anumite obstacole în calea dezvoltării propice a personalității, cum ar fi mediul din care provenim și/sau trăim, părinții, uneori opuși tipului nostru psihologic care încearcă să ne convingă să ne descătușăm potențialul prin metodele lor, în domeniile în care tipurile logice/afective predomină, dascălii noștri care nu recunosc câteodată vocația noastră către anumite domenii care fac parte din sfera logică( inginerie, științe exacte, medicina) sau bazate pe sentiment, relații umane( psihologie, artă) și mulți alți factori de influență.

Important e să ne înțelegem pe noi, să știm cu ce calități și abilitați am venit pe această lume sau pe care le-am dezvoltat, să înțelegem că e important să luăm decizii în armonie cu sufletul nostru și dorințele noastre interioare și să încercăm să devenim mai buni prin învățarea lucrurilor utile de la ceilalți oameni care sunt mai diferiți față de noi prin anumite trăsături, abilitați, credințe pozitive.

Te îmbrățișez, îți doresc să fii puternic în fața provocărilor și nu uita să te bucuri de viață!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *