Intuiție sau Senzație?

Teoria tipurilor de personalitate ne reflectă o realitate a contrariilor.

Discutăm în primul rând despre alegerea fiecăruia dintre noi spre a-și concentra energia, fie în exteriorul ființei sale, fie în interiorul minții sale- în lumea interioară.(Preferința pentru Introversie sau Extroversie, de care am discutat mai multe în articolul anterior ce poate fi vizualizat aici: Temperament:Introvertit sau Extrovertit?

Având în vederea relaționarea cu mediul exterior, oamenii pot percepe pur si simplu, fără eforturi prea mari de a o analiza sau pot emite anumite judecăți încă din start.

Judecata, la rândul ei, este de două feluri, fie bazată pe gândire, fie pe sentiment.

Analizând la final procesele mentale, oamenii au încredere în cele 5 simțuri de bază( văz, auz, miros, gust și simț tactil) sau se folosesc de mesajele subtile trimise de intuiție.

Astăzi discutăm despre Senzație și Intuiție, preferință total independentă de Introversie sau de Extroversie.

,,Toti cei care preferă senzația în locul intuiției sunt interesați în primul rând de realitate; toți cei care preferă intuiția în locul senzației sunt interesați în primul rând de posibilități."

Cei care aleg senzația, au încredere în simțurile lor, se bazează pe analizarea experienței directe, nu sunt însă atât de încrezători în cuvintele celorlalți deoarece ele nu exprimă un rezultat în urma analizei experienței în sine, testată de aceștia. Tipurile senzoriale iubesc ceea ce este precis, exact și pot deveni foarte buni în domenii ce presupun aceste caracteristici, cum ar fi: contabilitate, administare plăți, statistică, navigație.

Intuitivii au incredere în intuiție, iubesc domeniile în care pot să folosească imaginația, domeniile creative. Urăsc, în schimb, rutina. ,,Limbajul nativ al intuitivului este cuvântul, metafora, simbolul rostit de inconștient." Ei învață prin ,, pătrundere și înțelegere". De-a lungul istoriei, intuitia a jucat un rol foarte important in realizarea operelor marilor artisti, in descoperiri stiintifice, inventii din toate domeniile, diverse idei, etc.

Atât pentru intuitivi, cât și pentru senzoriali, e necesar să învețe cum să se orienteze și în funcție de latura opusă pentru a atinge echilibrul în viața lor.

Câteva sfaturi pentru tipurile intuitive ar fi:

  • Să facă față dificultăților cu realism
  • Să aibă răbdare
  • Să aplice experiența în probleme

Câteva sfaturi pentru tipurile senzoriale:

  • Să identifice noi opțiuni, posibilități
  • Să caute lucruri esențiale noi
  • Să rezolve dificultățile cu entuziasm

Revenim săptămâna urmatoare cu urmatorul articol din seria teoriei tipurilor de personalitate.

Vă îmbrățișez cu iubire!

Daca ți-a plăcut acest articol te invit să dai un share prietenilor tăi și să fii alături de noi pe pagina de Facebook Iubesc Psihologia, respectiv să te alături comunității noastre aici

alt

Bibliografie: Oameni și vocații - Isabel Briggs Myers și Peter B. Myers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *