Temperament – Introvertit sau Extrovertit?

In opera sa, ,,Tipurile psihologice”, psihologul Carl Gustav Jung ne expune lumea ca fiind dotata cu doua moduri diferite de a percepe realitatea din jurul nostru.

,,Un mod de a percepe este procesul familiar al senzatiei, prin care devenim constienti de lucruri, direct prin cele cinci simturi de care dispunem. Celalalt este procesul intuitiei, care este perceptia indirecta, pe calea inconstientului, incorporand idei sau asociatii pe care inconstientul le leaga de perceptiile ce vin dinafara. Aceste contributii inconstiente merg de la simpla „presimtire” masculina sau „intuitie feminina” pana la exemplele de varf ale artei creative sau ale descoperirilor stiintifice”, potrivit cartii ,,Oameni si vocatii”.( de Isabel Briggs Myers impreuna cu fiul sau, Peter B. Myers, care si-a dedicat cariera dezvoltarii teoriei tipurilor psihologice ale lui Jung in sprijinul aplicabilitatii asupra oamenilor sub forma a ceea ce urma sa reprezinta ulterior testul MBTI sau cum il mai stim cu totii ca ,,testul celor 16 personalitati”.

Acest test vizeaza cele 4 preferinte conform carora oamenii isi folosesc perceptia si judecata.

In articolul din aceasta saptamana discutam despre orientarea oamenilor pentru cele doua lumi: interioara si exterioara.

Cu totii probabil am auzit acesti termeni de ,,introvertit” sau ,,extrovertit” si ne-am gandit prima data ,,oare eu din ce categorie fac parte?”.

Cine sunt introvertitii? Persoane care isi orienteaza atentia catre lumea lor interioara, catre sine, sunt interesate mai degraba de idei, concepte decat de oameni si de obiecte. Acestea isi incarca ,,bateriiile interioare”( isi recapata energia) prin activitati de preferinta solitare, pe cand activitatile ce presupun un numar mare de oameni, aglomeratiile ii indispun si le reduce treptat din puteri.

Acestia sunt de fel idealisti si traiesc cu mult mai multa intensitatea in interiorul mintii lor decat in realitatea fizica.

Extrovertitii, in schimb, isi incarca ,,bateriile” prin socializare, iesiri, comunicare, iubesc sa fie inconjurati de oameni si de multe ori sa fie in centrul atentiei. Ei sunt mult mai deschisi catre a iesi in fata, a initia diverse actiuni pe care introvertitii le considera riscante sau ce presupun un consum mult prea mare de energie.

Aceste orientari se ramifica ulterior in definirea celor patru temperamente. Acestea sunt: sangvinic, coleric, flegmatic si melancolic. Primele doua sunt orientate catre lumea exterioara, iar ultimele doua catre lumea interioara.

Cateva dintre caracteristicile fiecaruia:

Sangvinicii- persoane sociabile, deschise, cu calitati de lider, optimiste, vesele.

Colericii- impulsivi, energici, optimisti, deschisi schimbarii, tenaci.

Flegmaticii-calmi, controlati, ganditori, grijulii, pasivi.

Melancolicii-linistiti, rezervati, nu sunt foarte sociabili, anxiosi, pesimisti.

Un test de temperament pe care il recomand il gasiti aici:

https://openpsychometrics.org/tests/O4TS/

Fiecare om nu are influente doar dintr-un singur temperament, ci este influentat de catre fiecare intr-o anumita masura. Nimeni nu este 100% reprezentat doar de o singura forma.

Fiecare temperament prezinta atat puncte forte, cat si slabe. Important e sa ne axam pe cele bune si sa incercam sa echilibram discrepantele.

Acestea sunt tipologii, iar noi nu trebuie sa privim doar din perspectiva acelui tipar deoarece noi ca oameni suntem capabili sa realizam schimbari pozitive in viata noastra, ne putem autoeduca in mod continuu, nu sa lasam totul in mainile destinului si evenimentelor care vor avea loc.

Ne putem tempera furia, reduce timiditatea, putem sa ne dezvoltam astfel incat sa putem deveni mai activi pe plan social si sa incercam sa avem ganduri pozitive, nu pline de frica, autocritica si anxietate.

Te imbratisez cu lumina si iubire!

Daca ți-a plăcut acest articol te invit să dai un share prietenilor tăi și să fii alături de noi pe pagina de Facebook Iubesc Psihologia, respectiv să te alături comunității noastre aici

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Publicat de Mădălina-Ionela

Pasionată de psihologie, dezvoltare personală și spiritualitate.

Un gând despre „Temperament – Introvertit sau Extrovertit?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: