Cum ne influențează frica?

Frica este o emoție primară care presupune apariția stării de neliniște în urma expunerii la un pericol real sau imaginar. Fără prezența ei în viața noastră, omul de multe ori s-ar pune în pericol în situații complet nepotrivite, cum ar fi săritul dintr-un avion fără echipamentul necesar/ în cușca unui animal de pradă.

Frica este necesară pentru supraviețuirea unei specii, însă ne păstrează ca oameni în zona de confort, unde ne aflăm în siguranță, suntem obișnuiți cu persoanele din viața noastră și situațiile în care ne aflăm în mod repetitiv. Nu spun că suntem de acord cu acele lucruri sau relații din care facem parte, însă obișnuința și frica de necunoscut, de imprevizibil, de schimbare, ne păstrează în acele circumstanțe.

Cum știm cu toții, de multe ori frica ne transformă viețile în râu și observăm ulterior că ne aflăm în situații în care manifestăm blocaje interioare. Refuzăm multe oportunități, distrugem relații cu potential pe baza credințelor pe care le avem despre viață sau a experiențelor nefaste prin care am trecut noi/ apropiații noștri, cum ar fi ,,fiecare om vrea să profite de mine", ,,mi-e frică că voi eșua", ș.a.m.d.

La un alt nivel, patologic vorbind, frica obsedantă se poate transforma în fobie. Ce este fobia? Aceasta poate fi definită ca ,,o frică copleșitoare și debilitantă față de un obiect, loc, situație, sentiment sau animal.", conform NHS din Maria Britanie. Fobiile pot fi multiple, putem găsi foarte multe enumerate printr-o simplă căutare pe Google. Printre cele mai comune fobii, potrivit csid.ro, avem: claustrofobia( frica de spații închise), acrofobia(frica de înălțimi), misofobia(teama de bacterii sau murdărie), necrofobia(teama de moarte, trupuri neînsuflețite), etc.

Fobiile intervin în desfășurarea normală a vieții și ne afectează la nivel social. Mulți oameni pot abuza de ceilalți pe baza fricilor și fobiilor acestora. În timp, au fost create multe strategii de manipulare a populației ce au la baza frica și aici să nu ne gândim doar la vânzări de produse și servicii pe care de frică (de exemplu că vom fi respinși) cumpărăm acel produs, acele medicamente-minune, etc. Frica combinata cu neștiința și încrederea oarbă în cei aflați la conducere/mass media/politică fac oamenii să fie ușor de influențat și controlat.

Ne hrănim cu frică uitându-ne la știri, ne hrănim cu suferință și durere.Aceste stări ale conștiinței au vibrații extrem de joase și nu duc la altceva decât la schimbarea în rău a stării noastre emoționale și apariția problemelor la nivelul organismului. Nu zic că nu e important să fim la curent cu ce se întâmplă în lume, însă este promovat în mare parte raul din viața tuturor, nimeni nu pune accent pe lucrurile și valorile pozitive, iar când adevărul este spus de un individ, imediat opresc transmisiunea pentru ca altfel le dispare credibilitatea și nu mai rezonează astfel cu valorile promovate pe planurile politice sau din televiziune. Există emisiuni formate numai din subiecte de bârfă, care au transformat oamenii fără prea multe resurse intelectuale în vedere.

Multe dintre acțiunile pe care le-am făcut până în momentul prezent au la baza frica, chiar dacă inițial găsim diferite pretexte și o numim altfel.

De multe ori ni se spune că nu trebuie să ne fie frică, să nu fim vulnerabili, iar noi încercăm să fim puternici și curajoși în toate situațiile. De multe ori pretindem că nu simțim frica. Ne dăm toată silința să păstrăm aceste aparențe. Însă adevărul e că nu trebuie să părem doar curajoși și neînfricați ci, trebuie să acceptăm faptul că avem frici și, uneori, simțim că acestea preiau controlul asupra noastră. Este în regulă să fim sinceri în legătură cu ceea ce ne deranjează în viața noastră pentru că astfel ne dăm seama de adevăratele probleme, nu ne mai ascundem și putem să lucrăm pentru a încerca să le diminuăm din putere. Îndată ce le vom recunoaște, putem lucra pe partea de acceptare și înfrângere a temerilor.

La final, te las cu acest citat al lui Jim Morrison : ,,Dă piept cu cele mai mari frici ale tale. După aceea, ele nu vor mai avea forță, iar tu vei fi liber.”.

Te îmbrățișez cu iubire!

Daca ți-a plăcut acest articol te invit să dai un share prietenilor tăi și să fii alături de noi pe pagina de Facebook Iubesc Psihologia, respectiv să te alături comunității noastre aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *