Stima de sine și respectul reciproc într-o relație de cuplu

Stima de sine poate fi percepută printr-o atitudine pozitivă asupra valorii personale.

Aceasta este o rudă a încrederii, dupa cum afirmă autoarele bestseller-ului ,,Codul Încrederii", Katty Kay și Claire Shipman. Încrederea și respectul de sine se influențează reciproc, niciuna nu poate exista în lipsa celeilalte.

O stimă de sine sănătoasă se bazează pe realism în privința calităților pe care noi le deținem. Nu realizam o supraevaluare a acestora și nici o diminuare.

Să ne gândim la relațiile de iubire

Cât de mult contează să existe respect reciproc într-un cuplu?

Alături de multe alte componente ce contribuie la o relație frumoasă, stabilă și sigură din punct de vedere emoțional, respectul joacă un rol foarte important. Este cunoscut faptul că, după ce dispare atracția inițială între doi parteneri, ceea ce menține relația în picioare este existența respectului și a bunei înțelegeri dintre cei doi.

Atunci când apelăm la critică, manipulare, șantaj emoțional și orice altă formă de abuz de orice natura, producem foarte multa suferință. Cum putem să ne revanșăm față de persoana iubită după ce conștientizăm că suntem autorii unor astfel de comportamente distructive? O primă abordare ar fi empatizarea, putem începe prin a ne gândi ,, dacă cineva mi-ar fi făcut acel lucru, cum m-aș fi simțit?". Ulterior, e necesar să-i dovedim partenerului regretul nostru sincer și să acționăm în privința dezvoltării noastre personale, emoționale și relaționale.

Totodată ce ne facem când aflăm că suntem supuși unor astfel de atitudini, acțiuni și comportamente din partea celuilalt? Cum să acționăm când suntem într-o astfel de relație toxica? Rămânând într-o astfel de legătură, suportând aceste abuzuri, ne distrugem sufletul.

Dacă nu dorim să renunțăm la relație și considerăm că merită o a doua șansă, e timpul să mergem la partener și să discutam conștient și asumat cu acesta în legătură cu lucrurile care ne deranjează. Dacă nu observam schimbări pozitive în comportament, e timpul să ne facem bagajul și să plecăm definitiv din viața acestuia. Respectul de sine nu este negociabil. În relația cu noi înșine nu este loc de compromis, minciună și de-o existență plină de regrete.

Trăiește o viață cu iubire, nu permite nimănui să nu te respecte și să aibă comportamente abuzive față de tine. Alege înțelept, prețuiește-te și bucură-te de viață.

Mai jos ai videoclipul postat pe youtube de la acest articol sub formă prescurtată a conținutului!

Dacă ți-a plăcut acest articol te invit să dai un share prietenilor tăi și să fii alături de noi pe pagina de Facebook Iubesc Psihologia, respectiv să te alături comunității noastre aici !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *