Gelozia-labirint al durerii

Gelozia este o emoție foarte puternică, declanșată de teama de a fi părăsiți și/sau de a ne fi trădate încrederea și devotamentul față de persoana iubită. Ea se naște din bănuieli și, uneori, din păcate, presupunerile noastre se adeveresc. Gelozia ne amărăște sufletul și viața, pătrunde-n mintea noastră printr-un gând firav și ajunge să dezvolte o serie de scenarii negre. Aceasta ne răpește foarte mult timp în care noi cugetăm la posibilitatea unei aventuri a partenerului cu o altă persoană. Ne imaginăm diferite scenarii cum ar fi anunțarea de către persoana iubită că dorește să ne părăsească pentru a-și reface viața lângă un străin.

Uneori gelozia poate apărea și în cazul unei capcane mentale cum ar fi inferioritatea. Ne simțim inferiori partenerului prin statut /înfățișare/abilitați, etc. Considerăm în mintea noastră că el merită ceva mai bun deoarece noi nu ne ridicăm la nivelul partenerului. Așteptăm din clipă-n clipă ca el să-și găsească pe cineva conform standardelor lui (chiar dacă noi în realitate suntem conform acestora prin setul de calități pe care le avem deja, însă nu dorim să admitem acest fapt).

Există oameni care cred că gelozia își are rolul ei într-o relație, însă întrebarea este dacă o putem tolera și în ce măsură? Din cauza geloziei putem deveni mai arțăgoși, îi putem cere persoanei iubite să ne dea parola de la contul de Facebook, să îi citim mesajele sau sms-urile, putem face un scandal monstru, etc. Ne putem comporta imatur și, totodată, dovedim neîncrederea atât în noi, cât și față de partenerul nostru. Uneori, în acele momente tensionate în care această emoție puternică ne controlează complet, nu mai gândim logic, rațional. Arătăm vulnerabilitate și nu conștientizăm că partenerul nostru a ales să rămână lângă noi până acum și, de asemenea, el are libertatea de a pleca oricând de lângă noi.

Nu putem obliga oamenii să ne iubească, să ne prețuiască, să respecte o anumită legătură emoțională. Ceea ce avem noi de făcut este să ne iubim pe noi înșine, să avem încredere, să gândim rațional: ,,De ce simțim gelozie? Ce este în neregulă cu noi și în relația mea cu mine însămi/însumi?". Iar dacă vreodată ți se vor confirma bănuielile, ridică-te de la masă și pleacă. Dispari din viața omului definitiv. Respectul de sine nu se negociază!

Daca ți-a plăcut acest articol te invit să dai un share prietenilor tăi și să fii alături de noi pe pagina de Facebook Iubesc Psihologia, respectiv să te alături comunității noastre aici

One thought on “Gelozia-labirint al durerii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *