5 pași către succes

Autodisciplina este o abilitate pe care noi o dezvoltăm ca să obținem acel rezultat visat, prin repetarea unor obiceiuri, indiferent de starea noastră emoțională la momentul respectiv.

Aceasta ne ajută să implementăm obiceiuri pozitive, reguli personale pe care să le punem in practică. Prin aceste reguli ne schimbăm pe noi înșine, iar ulterior ne schimbăm viața în mod considerabil.

De ce renunțăm atât de ușor la obiceiurile bune? De ce am renunțat să facem sport sau să muncim măcar câteva minute pe săptămână pentru visul nostru? Nu ne putem vizualiza încă la stadiul de cea mai buna versiune a noastră?

Cu toții ne dorim să devenim acel bărbat/acea femeie pe care îl/o visam de când eram copii. Iar apoi, uitându-ne la viața noastră constatăm că suntem de nerecunoscut. Nu avem nici măcar un lucru în comun cu acea persoana la care visam. În cel mai rău caz, suntem exact opusul. Am ajuns la un nivel la care ne-am îngropat personalitatea cu totul. Devenim apatici. Avem diverse cicatrici de la traumele suferite. Nu găsim nici măcar un strop de motivație să schimbăm ceva în bine la propria persoană. În unele cazuri, devenim delăsători și spunem: ,,Asta e. Mai bun de atât nu pot fi." sau ,,Din cauza lui X (prietenului, colegului de la munca/ școală, părinților, iubitului/iubitei, etc) nu am devenit cum mi-am dorit. Este numai vina lor."

Uneori simțim nevoia să ne distrugem. Ne urâm complet. Nu înțelegem de ce nu am acționat la timp, iar acum observam că ne-am mulțumim cu puțin (cu un corp pe care nu-l iubim, cu o situație financiară modestă, cu un partener de cuplu total nepotrivit, s.a.m.d.).

Cand ajungem la un nivel de suprasaturare, strigăm cât ne țin plămânii ,, STOOOOOP" și urmăm ulterior un plan prin care să ne schimbăm viața și obiceiurile. Aruncăm toate prostiile pe care le consumam/utilizam până acum: fie mâncare nesănătoasă, fie țigări și alte obiecte specifice anumitor dependențe. Pornim la drum. Ne trezim de dimineață și ne gândim: ,, Azi ce trebuie să fac pentru a avea viața pe care mi-o doresc?'' și avem obiectivul în minte. Trec mai multe zile, îl repetăm. Însă se întâmplă dintr-odată să ne lovim o mare piedica în a-l continua. Poate fi din cauza unui eveniment ce ne strică ordinea zilnica sau apariției frustrării (nu vedem rapid rezultatele și ajungem la o concluzie de acest fel: ,, M-am abținut atâta timp de la (comportamentul toxic) și acum nu m-am schimbat absolut deloc. ", etc. Ne trezim că au trecut săptămâni și nu mai avem forță să ne reîntoarcem la ceea ce ne făcea bine cu atâta ușurință și/sau lucrurile s-au agravat în viața noastră sau pe acel plan în care am dorit să aducem contribuții pozitive.

Ce putem face pentru a ne reîntoarce pe drumul cel bun al obiceiurile pozitive?

Și acum îți voi oferi cei 5 pași pentru succesul personal:

--> 1. Crearea unui panou al visurilor în care adaugi imagini/poze cum ai vrea ca viața ta să devină. După îl vom agăța într-un loc vizibil, pe care nu-l poți ignora cu ușurință. La fel, poți face un colaj asemănător pentru ecranele dispozitivelor mobile.

--> 2. Notează fiecare pas în față, îmbunătățire a rezultatelor, evaluează-te periodic, nu neapărat zilnic. Recomandat măcar o data pe săptămână.

--> 3. Acordă-ți o recompensă pentru reușitele tale.

--> 4. Dă dovadă de compasiune: nu te certa dacă nu ai reușit să ajungi să îndeplinești toate obiectivele sau nu ți-au ieșit planurile perfect.

--> 5. Indiferent de cât timp ai decis să faci o pauza de la rutinele pozitive, e vremea să te reîntorci la treabă. Noi trăim doar în momentul prezent. Ce a fost înainte și cine ai fost atunci nu au așa mare importanță comparativ cu tine, cel de acum, și ce poți face pentru a deveni mai bun.

La final, îți spun să fii mândru de tine, de drumul pe care l-ai parcurs până acum și să te ridici ori de cate ori va fi nevoie! Te îmbrățișez cu iubire!

Daca ți-a plăcut acest articol te invit să dai un share prietenilor tăi și să fii alături de noi pe pagina de Facebook Iubesc Psihologia, respectiv să te alături comunității noastre aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.