Compromis sau despărțire?

      Cât de important este să te respecți și să te iubești pe tine însuți? Cât timp poți rezista într-o relație care te seacă de energie? Cât timp vei lăsa ca energia unui loc și/ sau a unei persoane să te influențeze negativ? De ce e bine să plecăm din acele locuri și de lângă acele persoane care nu ne mai servesc sufletului nostru? Cine vrei cu adevărat să devii? Începe cu această ultimă întrebare! Gandește-te la comportamentul pe care îl dorești să-l adopți,  la dorințele tale, la  visurile tale!

      Ca să înțelegem mai bine situația, vom lua un exemplu: ,,îmi doresc să fiu o persoană mai bună, însă simt că nu rezonez cu   partenerul meu de cuplu.  Este foarte arogant, agresiv, are multă ură în sufletul său. El nu rezonează cu dorințele  mele. Comportamentul lui nu este un exemplu bun de urmat pentru mine. Să renunț la relație sau să încerc să-l schimb?”

   Un lucru pe care l-am învățat este că un bărbat nu ar trebui să fie proiectul tău. ,,Nu este treaba ta să-l repari, să-l schimbi, sa-l creezi sau să-l crești. Vrei un partener, nu un proiect!”. Ceea ce ar trebui să fie la baza credințelor noastre este să nu forțăm să schimbăm un om dacă acesta nu-și dorește cu adevarat. Întrebarea rămâne dacă e bine să acceptăm nenumăratele obiceiuri negative ale partenerului în schimbul iubirii?  Iubirea, în lipsa respectului reciproc, integrității și a compatibilității, se stinge.      

    Ce  putem  face atunci  când  încercăm să-i acceptăm obiceiurile toxice și simțim doar  că ne prefacem? Cum procedăm când nu există compatibilitate în privința planurilor de viitor și a valorilor?Dacă pentru el contează distracția, iar pentru mine cariera, el/ea visând să petreacă în fiecare weekend cu prietenii prin club, în timp ce eu muncesc pentru îndeplinirea visurilor profesionale? Oare merită să continuăm relația? E benefic pentru sinele nostru din prezent sau pentru viitor?  

     O  modalitate  foarte bună de a reface o relație de cuplu este întocmirea unor planuri comune și respectarea acestora. Ce se întâmplă când nu ne mai ținem de planuri? Apar regrete, regrete că am amânat, regrete, poate, ca nu au aparut schimbarile pozitive așteptate atât de mult timp. Și ne despărțim. Suntem liberi iarăși, simțim că renaștem, ne recăpătăm ambiția, motivația, simțim toată acea ,,magie”. De ce zic magie? Pentru că uneori un astfel de eveniment te poate readuce cu picioarele pe pamant, să te transforme într-un om mult mai bun, cu lecțiile învățate, mai puternic, mai ambițios, chiar dacă inițial durerea pare că te distruge. Dacă nu știi ce să faci, să rămâi sau nu într-o astfel de relație, îți recomand o carte foarte bună: ,,Magia despărțirii” de Florin Alexandru!

     Ce recomand la final: e să te iubești pe tine însuți și  să ai curajul să pleci din acel loc în care simți că flacăra ta interioara se stinge. Să nu rămâi într-o situație pe care nu ți-ai dorit-o sau lângă un om pentru care ai mai multe resentimente sau emoții negative decât pozitive!

    O săptămână frumoasă și plină de curaj îți doresc!

Dacă ți-a plăcut acest articol te invit să dai un share prietenilor tăi și să fii alături de noi pe pagina de Facebook Iubesc Psihologia, respectiv să te alături comunității noastre aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *